Felvételi Tájékoztató

Felvételi tájékoztató a
2017-2018. tanévre

A képzés rendszere

2016. szeptember 1-től intézményünkben nappali és esti munkarend szerinti, érettségi végzettséghez kötött, emelt szintű szórakoztató zenész szakképesítés szakmai vizsgáztatására történő szakmai felkészítés folyik.

Az intézményben 2 + 2 szakképzési évfolyamon oktatunk. A tanulók az első 2 évi szakképzés végén Szórakoztató zenész II. szakvizsgát OKJ 54 212 08 (szakmairány megnevezésével) tesznek. Az újabb 2 évi ráépülés szakképzés elvégzése után Szórakoztató zenész I. szakképesítést OKJ 55 212 07 (szakmairány megnevezéssel) szerezhetik meg. Az OKJ szerinti szakmairányok: énekes szólista, húros/vonós, ütős, billentyűs, fúvós.

A szakképzés 25 éves korig ingyenes. Ugyancsak ingyenes a szakképzés azoknak a jelentkezőknek a számára, akik a szakképesítés-ráépülés szakképzésre (Szórakoztatózenész I.) jelentkeznek abban az esetben, ha nappali rendszerű oktatásban kezdték meg a Szórakoztató zenész II. vagy azzal egyenértékű korábbi emelt szintű vagy felsőfokú OKJ szórakoztatózenész más zenei OKJ szakképesítést szereztek a 25. életévük betöltése előtt, és a jelentkezést követően sikeresen felvételiznek a szakképesítés-ráépülés szakképzésre. Azok a 25 éven felüli jelentkezők, akik nem rendelkeznek OKJ-s szakképesítéssel térítési díjat fizetnek.

Azok pedig, akik rendelkeznek kettő OKJ-s szakképesítéssel, amelyet államilag finanszírozott szakképzésben szereztek, tandíjat kötelesek fizetni..

Mindkét szakképzésen a sikeres vizsgázók emelt szintű OKJ bizonyítványt kapnak, amely a szórakoztató zenész munkakörök betöltése, feladatok ellátása mellett a szakma gyakorlati tárgyainak oktatására is jogosítja őket szakképző intézményekben.

A fizetési kötelezettségeket iskolánk Házirendje tartalmazza.

Iskolánkban oktatott hangszerek és tantárgyak

Az iskola a következő tanszakokra hirdet felvételt:

dob, gitár, basszusgitár, ének, zongora, fúvós hangszerek (fa- és rézfúvós)

A jelentkezés feltételei Szórakoztató zenész II. képzésre OKJ 54 212 08

A szórakoztatózenész oktatás alapszintű elméleti, emellett a könnyűzenei műfaj előadásához szükséges hangszeres zenei és technikai tudást, valamint biztos műfajismeretet követel meg, a jelentkezésnek nem feltétele zeneiskolai végzettséget tanúsító bizonyítvány bemutatása. Feltétele az érettségi bizonyítvány megléte, vagy annak igazolása, hogy a jelentkező az utolsó középiskolai évfolyamot végzi.

Szakmai alkalmassági (felvételi) követelmények

A felvételi vizsgán belül kiemelt értékelési szempont, hogy a felvételiző tanuló zenei készségein, tudásszintjén túl milyen mértékben rendelkezik a könnyűzenei műfajhoz nélkülözhetetlen tájékozottsággal, ismeretekkel.

A felvételi vizsga két részből áll: elméleti és gyakorlati vizsgából.

Az elméleti felvételi vizsga 

Az elméleti felvételi vizsga írásban, feladatlap kitöltésével történik.

Vizsgafeladatok:

  • dallamfelismerés diktálás alapján
  • hangközfelismerés, ritmusfelismerés diktálás alapján
  • alapvető dúr és moll hármashangzatok ismerete
  • zeneelméleti alapfogalmak (hangok háromvonalas G-ig, skálák 4#, 4/b előjegyzésig, kvintkör, enharmónia, tempó- és dinamikai jelzések)

– műfaji zeneismeret

A gyakorlati felvételi vizsga 

A gyakorlati felvételi vizsgán a jelentkezőnek hangszeres, énekes tudásszintjét, a szórakoztató-zenei műfajban való jártasságát kell bemutatni.

A jelentkező a saját maga által kiválasztott műveket adhatja elő, ezen túl a felvételi bizottság jelöli meg a további feladatokat. A felvételi vizsgán szükség szerint kísérő tanár, vagy tanári zenekar működik közre (ebben az esetben kottát kell hozni a tanárok részére). Saját zenei alapra csak akkor lehet játszani illetve énekelni, ha az előadni kívánt zenemű hangszerelési okok vagy a szükséges kottaanyag hiánya miatt a tanári illetve a saját élőzenei kísérettel nem oldható meg.

A hangszeresek (a dob kivételével) gyakorlati felvételi vizsga feladatai:

  • skálajáték bemutatása
  • egy szabadon választott klasszikus darab (zongora, fuvola) vagy etüd (gitár, basszusgitár, szaxofon) előadása
  • egy szabadon választott szórakoztató-zenei mű előadása
  • lapról játszás (blattolás)
  • együttes játék

Az énekesek gyakorlati felvételi vizsga feladatai:

  • egy klasszikus dal vagy népdal éneklése kísérettel vagy szabadon
  • két szabadon választott, különböző karakterű szórakoztató-zenei mű előadása (legalább az egyik magyar nyelven)
  • kottaolvasás, lapról éneklés.

A választott művek egymástól eltérő technikai feladatokat tartalmazzanak, és különböző stílusúak legyenek. A szabadon választott szórakoztató-zenei darabokat a jelentkező énekes kotta nélkül, mikrofon használatával mutassa be.

A dob tanszak gyakorlati felvételi vizsga feladatai:

  • együttes játék
  • lapról játszás a Knauer: Praktische Schule für kleine Trommel, valamint a Chet Doboe: Rock 48 gyakorlat-gyűjteményből
  • alapvető tánc- és rockzenei ritmusok bemutatása

Az elméleti és gyakorlati vizsgán – tekintet nélkül az előtanulmányokra – valamennyi jelentkező köteles részt venni.

A felvételi vizsgával kapcsolatos tudnivalók

Jelentkezni az iskola honlapján (www.zenesuli.hu) található jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével lehet.

Beküldési határidő: 2017. március 14.

Érdeklődés, felvilágosítás: 

Az iskola nyílt napot tart: 2017. február 15-16.

A nyílt napon az érdeklődők meglátogathatják az órarend szerinti órákat, gyakorlati foglakozásokat, emellett az iskola vezetői tartanak bemutatkozó tájékoztatót.

Érdeklődni telefonon és e-mailen, tanítási napokon lehet a Tanulmányi irodában. Telefon: 06-1 26-28-198, e-mail: titkarsag@zenesuli.hu

A hangszeres és ének gyakorlati vizsgák 2017. március 20. és 23. között lesznek. 

A jelentkezés feltételei Szórakoztató zenész I. képzésre OKJ 55 212 07

Érettségi bizonyítvány.

Azon kívül 54 212 08 Szórakoztató zenész II. (a szakmairány megjelölésével), vagy 54 212 020 Egyházzenész II. (a szakmairány megjelölésével), vagy az 54 212 04 Jazz-zenész II. (a szakmairány megjelölésével), vagy az 54 212 05 Klasszikus zenész II. (a szakmairány megjelölésével) vagy az 54 212 06 Népzenész II. (a szakmairány megjelölésével), szakképesítést igazoló bizonyítvány megléte,

vagy: 54 1822 01 Szórakoztató zenész I., 33 1822 01 Szórakoztató zenész II., 31 212 01 001 54 01 Szórakoztató zenész I., 31 212 01 0010 31 01 Szórakoztató zenész szakképesítést igazoló bizonyítvány, vagy a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által kiadott előadóművészi bizonyítvány, vagy

az Országos Filharmónia, az Országos Rendező Iroda által kiadott egyéni vagy csoportos, továbbá az Országos Szórakoztató Központ által kiadott „A” vagy „B” kategóriás előadóművészi működési engedély.

Szakmai alkalmassági (felvételi) követelmények

A felvételin kiemelt értékelési szempont, hogy a felvételiző kolléga a zenei műfajban való jártasságon kívül – amelyet a szakképző iskola írásbeli és gyakorlati vizsgán értékel- milyen mértékben rendelkezik a könnyűzenei műfajhoz nélkülözhetetlen tájékozottsággal, ismeretekkel és elköteleződéssel. A szakképzésre való alkalmasságot a felvételin történő szakmai beszélgetés valamint a Szórakoztató zenész II. emelt szintű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményeinek megfelelő írásbeli és gyakorlati vizsga dönti el. Az iskola felmentheti az írásbeli és szóbeli felvételi vizsgarész teljesítése alól azt a jelentkezőt, akit az intézmény készített fel eredményesen az emelt szintű Szórakoztató zenész szakvizsgára.

A felvételi vizsgával kapcsolatos tudnivalók

Jelentkezni az iskola honlapján (www.zenesuli.hu) található jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével lehet.

Beküldési határidő: 2017. május 19.

Érdeklődés, felvilágosítás: 

Az iskola nyílt napot tart: 2017. február 15-16.

A nyílt napon az érdeklődők meglátogathatják az órarend szerinti órákat, gyakorlati foglakozásokat, emellett az iskola vezetői tartanak bemutatkozó tájékoztatót.

Érdeklődni telefonon és e-mailen, tanítási napokon lehet a Tanulmányi irodában. Telefon: 06-1 26-28-198, e-mail: titkarsag@zenesuli.hu

A felvételi időpontja: 2017. június 12-n lesz. 

Tantárgyak és heti óraszámok a Szórakoztató zenész II. képzés során OKJ 54 212 08

Csoportos órák:

Kiszenekari és stúdió zenekari gyakorlat 1-2. tanév 3 óra

Szalonzenekari gyakorlat2. tanév2 óra

Kórus 1-2. tanév 2 óra

Szolfézs 1-2. tanév 2 óra

Zeneelmélet 1-2. tanév 2 óra

Zenetörténet 1-2. tanév 2 óra

Rock-történet 2. tanév 2 óra

Rendezvényszervezés 1. tanév 2 óra

Angol szakmai nyelv 2. tanév 2 óra

Stúdiótechnika és munkavédelem elmélet1. tanév2 óra

Gazdasági és jogi ismeretek 1. tanév 2 óra

Előadói gyakorlat (zenekari klub) 1-2. tanév 4 óra

Egyéni órák:

Főtárgy 1-2. tanév 2 óra

Zenekari gyakorlati felkészítés 1-2. tanév 1 óra

Kötelező zongora 1-2. tanév 2 óra

Klasszikus zongora 1-2. tanév 1 óra

Korrepetíció 1-2. tanév 1 óra

Tantárgyak és heti óraszámok a Szórakoztató zenész I. képzés során OKJ 55 212 07

 

Az iskola tanárai oktatott tanszakok, elméleti tárgyak, szakmai gyakorlatok szerint